TODI


TODI
Als je denkt aan duiken of snorkelen dan droom je meestal van helder warm water, kleurrijke fauna en flora en een overvloed aan speciale vissen toch?…dat bestaat nu ook in België.

TODI creëerde in Beringen een unieke ervaring waarbij bezoekers actief en emotioneel betrokken raken, kortom de ultieme duikbeleving!

Het in Oktober 2016 geopende indoorduikcentrum TODI in België is een overdekt en verwarmd (25+) duikbassin met een diameter van 36 meter, een diepte van 10 meter en 6.200.000 liter zoet water.

TODI is uniek in Europa want in het bassin zwemmen ruim 4000 kleurrijke, tropische zoetwatervissen waaronder de Arowana, Reuzengoerami en de Malawidolfijn.

Onderwater vind je ook 3 autowrakken, een strandhuisje, grotjes en ‘spelonken’,…heel erg mooi gemaakt!
 

Voor duikers met brevet
Ben je gebrevetteerd duiker en wil je een keer met ons mee?…check dan hier onze agenda of laat ons weten dat je een keer meewilt, dan houden wij je vrijblijvend op de hoogte.
 

Voor duikers zonder brevet
Heb je geen duikbrevet en wil je toch mee, geen probleem want in onderling overleg kunnen wij hier ook het PADI introductieprogramma ‘Discover Scuba Diving’ verzorgen.
 

Korting
Als duikteam krijgen wij met onze clubkaart korting op de entreeprijs, ga je zelfstandig, neem dan onze Delta Phi Diving clubkaart mee, dan krijg je 10% korting op de entreeprijs bij TODI. (voor leden en niet-leden *)

* Je moet lid of ‘vriend’ zijn van ons Delta Phi Duikteam.
Als je eens met ons onderwater bent geweest ben je automatisch een ‘vriend’, ben je geen lid of vriend, vraag ons naar de mogelijkheden.
(Lid of vriend worden van ons Delta Phi Duikteam is kosteloos en zonder enige verplichting in welke vorm dan ook)

De geschiedenis en het ontstaan van TODI


De mijnsite van Beringen is de grootste industriële erfgoedsite in Vlaanderen en uniek in Europa.
Er woonden vele duizenden mijnwerkers in de mijncity van Beringen.
Vanaf het begin van de twintigste eeuw verruilden ze dagelijks het daglicht voor de donkere mijnschacht, om er steenkool uit de wanden en de grond te hakken.
 

De kolenmijn had grote hoeveelheden water nodig om de opgegraven steenkool te wassen.
Water was toen ook al kostbaar, zodat hergebruik noodzakelijk bleek.
Bovendien kon het met slib en steengruis vervuilde water van de steenkoolwasserij niet zomaar in de beek geloosd worden.

Er werden indikkers gebouwd (grote betonnen kuipen) om het afval dat in het water zat af te scheiden, waardoor het water gerecupereerd kon worden.
Het overblijvende slib werd op de terril gepompt (een kunstmatige heuvel ontstaan door de ophoping van gruis en afval.)
Beide bestaande indikkers zijn ondertussen tot historisch monument uitgeroepen door hun industrieel-archeologische waarde.
De kleine indikker, 9 meter hoog en 22 meter doorsnee, dateert al uit 1958.

Onder de noemer be-MINE werd deze plek nieuw leven ingeblazen als een toeristisch-recreatief project, waarvan TODI deel uitmaakt.
TODI plaatste in de kleine indikker de filterinstallatie van het duikbassin, met onder andere een biologische filtervijver die bestaat uit poreus gesteente waartussen zich ontelbare bacteriën kunnen nestelen.
Boven op de filter groeien moerasplanten, die leven van de reststoffen die ontstaan wanneer de waterzuiverende bacteriën organisch afval uit het water verwerken.

De grote indikker werd gebouwd in 1983. Het is een trechtervormige constructie van 12 meter hoog en een diameter van 43 meter.
In december 2015 startte TODI met het leegpompen en schoonmaken van deze constructie, met het duikbassin als resultaat.

 
 

Adresgegevens:
be-MINE 1
3582 Beringen
België
www.todi.be