Onderwater fotograferen, wanneer gebruik je welk filter


Het gebruik van filters
Bij onderwaterfotografie zijn filters een essentieel hulpmiddel om de kleuren en het contrast te verbeteren, vooral op grotere dieptes waar rood licht snel verdwijnt.
Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor het gebruik van filters:
 

Rood filter
Rood filters helpen bij het corrigeren van de blauwe tinten die ontstaan door het verlies van rood licht onder water.
Ze zijn handig op grotere dieptes waar het roodachtige licht snel wordt geabsorbeerd. Dit filter voegt rood toe aan de afbeelding en herstelt de natuurlijke kleuren.
 

Magenta filter
Magenta filters worden gebruikt in ondieper water of bij diffuus licht om groenachtige tinten te corrigeren en de kleurverzadiging te verbeteren, ze helpen ook bij het verbeteren van het contrast.
 

Geel filter
Geel filters worden niet vaak gebruikt bij onderwaterfotografie omdat ze over het algemeen niet veel toevoegen aan het corrigeren van de kleurvervormingen die optreden onder water.
Geel filters kunnen echter enigszins helpen bij het verbeteren van het contrast en het verminderen van de blauwe waas op ondiepere dieptes of bij diffuus licht.
Ze kunnen nuttig zijn in situaties waarin je wilt dat gele en oranje tinten meer opvallen, zoals bij het fotograferen van koraalriffen of tropische vissen.


De keuze van het filter hangt dus af van meerdere factoren zoals de diepte van de duik, de waterhelderheid en de omgevingslichtomstandigheden.
Experimenteer om te zien welk filter het beste past bij de omstandigheden waarin je fotografeert.
 

De foto’s die bij dit artikel zijn geplaatst zijn genomen bij TODI in België, op 5m diepte met een GoPro 12 met (blauwe foto) en zonder (groene foto) het gebruik van een Magenta filter.
 

(Omdat wij deze vraag vaak krijgen hebben we dit artikel ook toegevoegd bij onze rubriek ‘FAQ’)


 

Meer weten?
Wil je meer weten over onderwaterfotografie,…kies dan voor dit onderdeel bij je cursus PADI Advanced Open Water Diver.