De jurk en het scheepswrak


Documentaireserie ‘De jurk en het scheepwrak’
In 2014 vonden Texelse duikers in een scheepswrak in de Waddenzee spectaculaire schatten uit de 17e eeuw, waaronder een schitterende gouden jurk.
 

De jurk en andere schatten uit het Palmhoutwrak zijn aanleiding voor een botsing tussen de Texelse duikers en de rijksinstanties van het vasteland. Waar de duikers hun illegale schatten het liefst op het eiland houden, reageren wetenschappers geschokt op de manier waarop zij met de kunstschatten zijn omgegaan.
 

De documentaire ‘De jurk en het scheepswrak’ is een omvangrijk project dat bestaat uit een driedelige documentaireserie, een vijfdelige audio-documentaire en een virtuele omgeving waar je zelf het scheepswrak kan bezoeken.
Je duikt naar en door het wrak, zoals de Texelse duikers het in 2014 aantroffen. Een online avontuur naar Nederlands best verborgen rijksmonument. Door te scrollen op de interactieve site waan je je een duiker, op zoek naar bijzondere vondsten uit vervlogen tijden. Ook reis je terug in de tijd, om het schip in zijn oorspronkelijke glorie te aanschouwen.

Onlangs hebben wij de jurk in het museum op Texel zelf gezien,…prachtig en echt heel bijzonder.
Houd je van duiken en van geschiedenis dan is dit een echte ‘must see’: https://www.2doc.nl/documentaires/2023/04/de-jurk-en-het-scheepswrak.html
 

Dit bericht is geplaatst op 23 juli 2024.

Reacties zijn gesloten.