Een wel heel bijzondere wijn


Wijn, onder water gerijpt
Duiken rondom Santorini (Griekenland) is erg mooi, prachtige hoge en diepe kliffen, mooie lava riffen, grotten en wrakken, erg mooi.
Maar wist je dat Santorini een heel bijzondere wijn heeft.
De wijn rijpt onder water in afgesloten pallets op ca. 15m diepte en liggen daar voor 5 jaar.
Deze ‘onderwaterwijn’, gemaakt van de Assyrtiko druif, is een erg bijzonder wijn, de wijn wordt verkocht voor EUR 150 – EUR 200 per fles.
 

Onderwaterwijnen zijn niet iets waar je als wijnliefhebber doorgaans aan denkt bij het kiezen van een Griekse wijn, of van waar dan ook. Giannis Paraskevopoulos, de medeoprichter van Gaia Wines op het Griekse eiland Santorini, en zijn dochter Lito, produceren unieke wijnen die een revolutionair nieuw proces van rijping ondergaan, onder water, in het kristalheldere water rondom Santorini.
 

Thallasitis,…”de wijn die uit de zee komt”
Het merk Thallasitis, betekent “de wijn die uit de zee komt”.
Het geheim van het laten rijpen van wijnen onder de zee is een hele wetenschap, als je een fles wijn hebt en die in de open lucht staat, maakt het niet uit wat voor soort sluitingen erop zitten, of het nu een kurk of een schroefdop is, zelfs als je hem in beton hebt gestopt, komt er op de een of andere manier lucht in.
 

Als we het over rijping hebben, hebben we het automatisch over wat dat kleine beetje zuurstof met de wijn doet… het idee is dat er in het water geen zuurstof in de vorm zit die door de wijn kan worden opgenomen, omdat het vloeibaar is. Door de wijnen onder water te laten rijpen wordt het rijpingsproces van zuurstofvoorziening ontkoppelt.
 

Als je wijn hebt die boven water is gerijpt, krijg je honing, bloemen en rijpere fruitsmaken, in dit geval (wanneer gerijpt onder water) wordt het minerale karakter juist versterkt, wat sowieso gebeurt met Assyrtiko wijn, maar het wordt veel meer versterkt.
Het is heel levendig, heel taai, heel scherp, dus het is een vreemde combinatie van gerijpt en niet gerijpt.
 

Bron: https://greekreporter.com/2022/05/24/humans-of-the-greek-islands-the-underwater-wines-of-santorini/

Dit bericht is geplaatst op 21 oktober 2024.

Reacties zijn gesloten.